top of page
Medewerkers

Dr. José Retra

Compositie, arrangeren, onderzoek.

Margré van Gestel

Organisatie, (internationale) contacten, presentatie

 

José Retra
Margré van Gestel

José Retra behaalde haar PHd in het onderwijs, met als specialisatie muziekeducatie voor jonge kinderen aan de Universiteit van Exeter (VK) in 2010. Ze heeft een MA in psychologie voor musici van de Universiteit (VK), een bachelor in algemene pedagogiek (NL) en een B.Mus. in piano van het conservatorium van Arnhem. 

Ze heeft haar onderzoek gepresenteerd op internationale conferenties. Haar onderzoeksinteresses zijn muziekeducatieve en muzikale compositorische aspecten van concerten voor kinderen van 0 - 4, muzikale beweging representatie en symbolische representatie van muziek. Ze vormde een onderzoeksgroep met muziekdocenten voor jonge kinderen om gezamenlijk onderzoek te doen dat verband houdt met de praktijk en onderzoek dat uit de praktijk komt, resulterend in bruikbare resultaten voor de praktijk: www.preschoolmusiceducation.org

Actief als specialist muziekonderwijs voor jonge kinderen geeft zij les aan kinderen van 4 maanden tot 4 jaar in het kunstencentrum in Woerden. Ze geeft regelmatig workshops en lezingen over verschillende onderwerpen in het muziekonderwijs voor jonge kinderen. 

Ze is ook een componist en arrangeur met een bijzondere interesse in het componeren en arrangeren van muziek voor onder de vier jaar.


 

Margré  startte in 1988, als lid van Peuters en Muziek, in Nederland met cursussen muziek met peuters. Als ervaren pedagoge stond ze in 1989, samen met Annie Langelaar en enkele collega’s aan de wieg van de eerste docentenopleiding Muziek op Schoot. Inmiddels wordt haar expertise op het terrein van muziekpedagogiek met jonge kinderen wereldwijd gewaardeerd.

Haar 25 jarige ervaring als vakleerkracht muziek in het basisonderwijs en haar inmiddels 35 jarige loopbaan als docente algemene muzikale vorming komt goed van pas in haar functie als bestuurslid van Gehrels Muziek Educatie.

 

Zij inspireerde velen om zowel in kinderdagverblijven als in muziekscholen en kunstencentra een stevig fundament te leggen voor een leven lang actief deelnemen aan en genieten van muziek, zang en dans.

Haar initiatief om in Nederland Ukkepukconcerten te organiseren voor 0-6 jarigen biedt jonge kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met live muziek.

 

Op het terrein van muziekeducatie in Europa draagt ze haar steentje bij als lid van review panel van Meryc.

Als initiatiefneemster voor de Stichting Muziek op Schoot én oud voorzitter (2010-2014) van het internationale bestuur van Early Childhood Music Education én bestuurslid van International Society for Music Education(2014-2018) timmert ze aan de weg om de opgebouwde vakkennis op het terrein van muziekeducatie met jonge kinderen wereldwijd uit te dragen en nog verder te verdiepen.

 

Muziekeducatie gaat een leven lang door. Als muziekpedagoge geeft ze muziekeducatie lessen aan jonge kinderen en hun ouders, begeleidt ze kinderen vanaf 5 jaar in hun muziekkeuze, geeft zang- en koorscholing, staat als dirigente voor koren en werkt met de senioren in speciale muzieklessen voor senioren (85+ en jonge kinderen 2-4 jaar).

 

Tijdens het geven van muziekeducatie aan alle leeftijden draagt ze de kernwaarden uit dat iedere persoon er mag zijn en probeert zo haar missie verder vorm te geven.

onderdeel van de opvoeding.

Els Mathijsen

 

Penningmeester 

Emmie de Graaff

 

Presentatie clown Pidoe

Saskia Hoogervorst

Secretaris

Els Mathijsen-Vermeer
Saskia Hoogervorst
Emmie de Graaff

Els is geboren en getogen in het Brabantse dorp Schijndel, (van ’58 en inmiddels een wijze vrouw). Ze woont er nog steeds met veel plezier, evenals haar twee  volwassen zonen!            Opgegroeid in een groot gezin met 11 kinderen met veel “leven” in en om het huis…..en met muziek!  Van jongs af een echte muziekliefhebber! Ze mocht van haar ouders als eerste, op 9 jarige leeftijd,  naar pianoles.      Ook beroepsmatig, als basisschoolleerkracht, heeft ze steeds met muziek te maken in haar kleutergroep, maar ook hobby-matig: naast piano, speelt ze orgel en keyboard.  Ze begeleidt o.a. 3 koren op de toetsen. In 1974 speelde ze al op het (kerk)orgel bij het meisjeskoor, dat indertijd gedirigeerd werd door Margré.  Enkele meisjes van toen zijn “doorgegroeid” en nu lid van het Schijndels popkoor Switch.  Een soortgelijk koor (Crèvekoor) begeleidt Els in het dorp Engelen. En niet te vergeten het Schijndels koor A-Meezing, waarbij Margré de huidige dirigente is. 

 

Skêndel Zwingt, een jaarlijks meezingfeest, bestaat al tien jaren en is voor Els als “andere tak van muzieksport”, een ware happening op de avond vóór Koningsdag.

De stichting Skêndel Zwingt beleeft veel voldoening aan de intensieve organisatie van die ene geweldige avond in het jaar! 

 

Daarnaast is Els voorzitter van de Stichting Wereldwijd Toegankelijk,  die als doel heeft om kleinschalige hulp in Gambia te verwezenlijken. Veel mensen in Gambia hebben reeds steun ondervonden, die de stichting daar kan geven met hulp van sponsors en een aantal hardwerkende  vrijwilligers! Ook Gambia heeft een linkje naar muziek….in dat kleine land in West-Afrika waar veel mensen in grote armoede leven, juist daar klinkt het vrolijke trom-geroffel van de djembé en andere instrumenten Els als muziek in de oren….! Alsof ze met die muziek even alle ellende van de dag vergeten….! 

 

Kortom: muziek was vroeger – is nog steeds – en zal altijd bij haar leven blijven horen.  

Els antwoordde met  een volmondig JA toen Margré haar vroeg om  bestuurslid te worden van de Stichting Ukkepukconcerten.  

♫ “Music was my first love“…..♫…..altijd verweven in het leven van Els……! ♫

Emmie zul je tijdens het Ukkepukconcert als clown Pidoe ontmoeten.

 

De afgelopen 25 jaar heeft Emmie veel kennis en ervaring opgedaan in het werken en begeleiden van kinderen als docent Sport en Beweging, bewegen op muziek, dansexpressie o.a. aan jonge kinderen (Ouder en Kind gym.) Specialisatie: Kinderen met motoriek- en gedragsproblematiek.

 

Emmie is in 2012 de uitdaging aangegaan om ‘in de clown te stappen’.

Ze volgde een 2 jarige Clownsopleiding, waarbij haar ervaring in het amateur theater goed van pas kwam. Emmie volgt nog regelmatig clownsworkshops om in vorm te blijven en nieuwe talenten in zichzelf te ontplooien.

Clownservaring in de afgelopen jaren: met (jonge) kinderen o.a. Ukkepukconcerten, Dementerende, Mensen met een verstandelijke beperking, Straattheater en acts.

 

In contact komen met kinderen en mensen is een belangrijk onderdeel van clown Pidoe.

Als clown ben je open en kwetsbaar en zegt altijd JA!

Iedereen is voor Pidoe bijzonder, ze komt iets brengen en wil graag delen.

Pidoe laat het contact vanuit het kind komen in alle openheid; luchtig en speels.

Ze is in het moment en maakt kleine dingen heel bijzonder.

 

Als Pidoe muziek hoort word ze heel blij en wil ze graag dansen en bewegen. Met stokjes, schudflesjes of de muisjes. Pidoe is een ondeugend en nieuwsgierig clowntje. Soms gebeurt er iets en dan…… zorgt Pidoe voor verrassingen in het moment.

 

Wie weet wat we het volgende Ukkepuk concert weer gaan beleven: dansen, plezier maken of gaan we samen op de grote pauken roffelen?? Want dat vindt Pidoe een héél leuk instrument!!

Saskia  is haar muzikale ontwikkeling begonnen met dansen op 3 jarige leeftijd. Op 8 jarige leeftijd kwamen daar blokfluitlessen bij. Dat instrument heeft haar nooit meer losgelaten. Na de basisschool ging ze naar de Mavo en later de Havo voor muziek en dans in Rotterdam. Aansluitend volgde ze de schoolmuziekopleiding in Utrecht waar ze Margré leerde kennen. Toen naast het schoolmuziekdiploma ook het blokfluitdiploma aan het conservatorium behaald was, werd ze vakleerkracht muziek op twee basisscholen in Gouda. Sinds 2013 is zij ook docent muziek op schoot en werkt zij met veel plezier met muziek en jonge kinderen.

bottom of page