top of page
Ukkepuk concerten

Ukkepuk concerten zijn bedoeld om jonge kinderen en hun ouders te laten genieten van live gespeelde muziek. Een live concert in een muziekeducatieve setting waarbij je echt contact kan maken met de muzikanten. Je mag ze zelfs aanraken! Ukkepuk concerten met live gespeelde en gezongen muziek zorgen voor indrukwekkende momenten voor zowel baby's, dreumesen, peuters, kleuters, als hun begeleiders.

Elk concert is uniek door de uitgekiende programmering en de deelname van andere muzikanten en zangers. Iedereen kan actief meedoen met zingen en bewegen, maar we willen ook heel graag het luisteren bevorderen.

Onze visie is dat jonge kinderen recht hebben op volwaardige en goed uitgevoerde muziek. Wij zijn er van overtuigd dat jonge kinderen gebaat zijn bij volwassen muziek. Dit houdt in dat "moeilijkere" stukken gewoon op het Ukkepuk-concertprogramma staan.

Jonge kinderen zijn vaak al heel goed in staat om voor langere tijd te luisteren zonder dat er uiterlijk een actieve deelname te zien is. Luisteren is namelijk ook actief deelnemen!

Wij hebben ervaren dat jonge kinderen zowel klassieke muziek als jazz, pop en traditionele muziek waarderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de verschillende muziekstijlen, bezettingen en instrumenten waarmee je de eerste jaren van je leven in aanraking bent gekomen een onuitwisbare indruk kunnen maken. Je draagt die herinnering, vaak onbewust, een leven lang met je mee.

Het publiek

Onze specifieke doelgroep is alle kinderen tussen 0 - 4 jaar: dus baby’s, dreumesen en peuters. Natuurlijk komen zij niet alleen. Mama en papa, oudere broers en zussen, opa, oma en de buurvrouw zijn ook van harte welkom. Samen naar een concert met muziek en zang waarbij de gehele entourage afgestemd is op de jonge kinderen.

Voor de kinderen is er de ruimte om te reageren zoals bij hun past. Ze mogen kijken, luisteren maar zijn ook vrij om te bewegen, mee te klappen, tikken of zingen.

Geen concert waar je een vaste plek hebt in de zaal en daar stil blijft zitten luisteren, maar een concert waar je als kind de ruimte hebt om tussen de musici in te zitten, te luisteren, te kijken en misschien zelfs even zo dicht bij te zijn dat je de instrumenten kunt aanraken. Wat in veel gevallen na afloop ook mag!

 

Het Concert

Ieder concert start met een inloop van 15 à 20 minuten. De kinderen kunnen dan al kennis maken met de muzikanten. Daarna zoekt iedereen een plekje in de zaal en het concert start met het welkomstlied “Fijn dat je er bent”. De muziek zorgt ervoor dat de aandacht wordt vastgehouden. Door de in het concert ingebouwde afwisseling van actief zijn en ontspannen luisteren, wordt het mogelijk om het gehele concert de spanningsboog vast te houden. Kinderen kunnen meespelen of luisteren, bewegen of zingen, kijken of toch meedoen. Ieder concert is een afwisseling van speciaal voor jonge kinderen gecomponeerde en gearrangeerde liedjes, instrumentale muziek en zang en wordt afgesloten met een afscheidslied.

Meet and Greet

Na afloop krijgen de kinderen nog ruim de tijd om contact te maken met de muzikanten en zangers. De instrumenten en de gebruikte attributen kunnen nog worden bekeken en beluisterd.

bottom of page